Advies & tips

[bing_translator]

Kammen

Het is zeer belangrijk om de vacht van een Brits korthaar en een Brits langhaar goed te onderhouden. De meeste britjes hebben een hele dikke, volle vacht. Ze ruien daarom ook heel veel. Als je dit niet goed bijhoud heb je:

1. erg veel overlast van de haren in huis

2. een britje die erg veel last heeft van haarballen

3.een britje met een onverzorgd uitziende vacht

 

Het is voldoende om je britje 2-3 per week goed te borstelen. Gebruik bij een brits korthaar bij voorkeur een rubberen borstel. Metalen borstels en kammen kunnen de vacht beschadigen. Zelf gebruik ik voor mijn brits kortharen heel graag deze borstel hieronder.

borstel

 

Voor een Brits langhaar heb je wel metalen kammen nodig. Een borstel met noppen is helaas niet afdoende om door die lange haren tot op de huid te kunnen komen. Zelf gebruik ik graag een dubbele herderhark daarvoor. Deze is officieel voor honden, maar ik ervaar dat deze echt perfect werkt bij mijn Brits langharen. Het beschadigd de vacht niet en haalt de losse haren heel goed weg. Deze is eventueel hier online te bestellen.

 

Gro 5850-500x500

Een furminator raden wij ten strengste AF! Dit kan voor sommige rassen en voor voornamelijk honden goed werken. Voor de brit is deze (in tegenstelling tot wat de fabrikant en verkopers beweren) minder geschikt. Het trekt niet de loszittende haren en oude vacht eruit, maar snijd de vacht af waaronder ook de goede haren die eigenlijk zouden moeten blijven zitten. Daardoor toont de vacht op den duur niet meer zo mooi en vol. Er zijn mensen die een zeer enkelvoudig gebruik (echt zo nu en dan eens) wel zinvol vinden en aanbevelen. Dat mag ieder voor zich weten, maar wij blijven het altijd en overal afraden. Als je de vacht goed vol van structuur wilt behouden zijn er betere opties.

fur 

 

De oogjes

De oogjes van een brit kunnen soms een probleem vormen. Het is bij de brits korthaar en brits langhaar bekend dat ze verstopte traanbuisjes kunnen krijgen op latere leeftijd. Dit is geen kwalijk probleem. Schrik niet als er wat roestig bruin traanvocht weggepoetst word. Als kitten zijnde kunnen ze ook problemen met de traanbuisjes ondervinden omdat de kop ongelijkmatig ingroeit. Als ze dan een iets plattere snuit hebben kunnen ze wat sneller vieze oogjes krijgen om die rede. Vaak is dit over zodra ze uitgegroeid zijn, maar een enkele keer zal de eigenaar het toch regelmatig schoon moeten blijven maken. Poets niet TE VAAK, want dat doet meer kwaad dan het goed doet.

 

Schoonmaken van de oogjes kunt u zelf goed doen met een schoon wattenschijfje en uitgekookt water. Ook kunt u een oogcleaner gebruiken. Dit zal voornamelijk bij katten met wit rondom de ogen een betere optie zijn. Het traanvocht kan de witte haartjes doen verkleuren en een goed geschikte oogcleaner kan dit zo veel mogelijk tegen gaan. U krijgt de witte haartjes dan wellicht beter schoon.

 

Tanden poetsen

Tandproblemen en een slechte adem is bij raskatten in het algemeen geen ongekend fenomeen. ook niet onder de britjes. Het is zeer belangrijk om het gebit goed bij te houden net als bij uwzelf. U kunt tandsteen zoveel mogelijk tegen gaan door uw britje harde brokjes aan te bieden en andere harde snoepjes en dingetjes waar ze flink op moeten kauwen. Gekookte kipfilet is behoorlijk taai en als u die in grote brokken aanbied zodat ze het kauwen moeten vinden wij dat ideaal voor het gebit.

Ook zal de tandjes zo nu en dan eens poetsen geen overbodige luxe zijn. U kunt hiervoor een heel simpel kinder tandenborsteltje gebruiken die geschikt is voor peuters. Denk er wel aan dat u GEEN gewone mensen tandenpasta gebruikt, maar een speciaal daarvoor geschikte tandenpasta voor honden & katten. Bij sommigen zal er een tandenborstel in de verpakking bijgesloten zijn.

 

Wanneer wisselen de tandjes?

 

Schematische weergave van het gebit

 

Melkgebit

  Snijtanden Hoektanden Valse kiezen Ware kiezen Totaal links+rechts
Boven 3 1 3 0 7+7=14
Onder 3 1 2 0 6+6=12

Permanente gebit

  Snijtanden Hoektanden Valse kiezen Ware kiezen Totaal links+rechts
Boven 3 1 3 1 8+8=16
Onder 3 1 2 1 7+7=14

 

Wanneer gaat mijn kitten wisselen?

Voor de wisseling kunt u globaal het volgende schema aanhouden

  • Snijtanden:    3-5 maanden leeftijd
  • Hoektanden: 4-6 maanden leeftijd
  • Kiezen:           4-5 maanden leeftijd

 

Ontwormen

Veel catteries zijn hier niet zo’n voorstander van. Voor velen is dit een ‘gif’ wat je aan je kitten geeft. Toch zijn wij ervan overtuigd dat met enige regelmaat je dier ontwormen minder schadelijk is. Nee uit brokken en ingevroren voeding is de kans op een wormbesmetting niet zo groot, maar denkt u eens in wat er verder nog gebeurt. Zeker in het voorjaar, zomer en najaar zijn er insecten. Katten zijn er dol op om erop te jagen en als ze de kans krijgen zullen ze een dergelijke vlieg ook zeker verorberen. Hoe denkt u nu over een dergelijke wormbesmetting?

Wij adviseren om diverse merken af te wisselen om resistentie tegen te gaan. Indien u een britje heeft die niet zo makkelijk is met pilletjes bestaan er ook druppels voor in de nek die ook perfect helpen tegen vlooien. Let wel ALTIJD op de dosering. Alles gaat op gewicht. Bepaalde merken zoals bijvoorbeeld Exil zijn vaak voor grotere katten. Dat tabletje zou u moeten breken, maar sommige mensen gaan ervan uit dat 1 tabletje voor elke kat goed is en dan worden dieren over gedoseerd. Er zijn al diverse katten door een overdosis aan ontworming overleden, dus let daar wel echt goed op!

Zelf ontworming wij onze dieren om de 3-4 maanden allemaal tegelijk. Indien we met 1 of meer van onze katten een show bezoeken doen we dat wat vaker, maar nooit eerder als het middel aangeeft nog werkzaam te zijn.

Sommige druppels werken 1-2 maanden tegen teken en 2-3 maanden tegen vlooien en wormen. Het verschilt wel echt per product, dus goed lezen is zeer belangrijk.

 

Voeding

 In onze cattery krijgen onze dieren graanvrije brokken. Katten kunnen namelijk geen granen verteren. In de meeste brokken zitten deze als een soort van ‘opvulling’, maar het heeft geen enkele nut en geen voedingswaarde. Het kan soms als bindmiddel nodig zijn, maar verder niet.

De graanvrije brokken of brokken  die wij kennen met een nihil percentage graan als bindmiddel zijn o.a.:

Sanabelle No Grain

Cat Lover’s Gold

Orijen

Almo Nature

Zelf voeren wij onze britjes ook vaak vers vlees, Almo Nature vis smaakjes uit blik (niet al onze katten lusten vis van de visboer), Animonda Carny kitten of Hills A/D voor zwangere/zogende poezen en eendagskuikens.

Zo af en toe een visje aanbieden als ze het lusten zal de vacht ten goede komen. Als ze dat niet lusten is Almo Nature een goede vervanging. Een eendagskuiken is zeer en zeer voedzaam evenals vers vlees. verder heeft een eendagskuiken nog als extra voordeel dat dit geweldig is voor het gebit. Ze kauwen er flink op en dat is weer goed om tandsteen tegen te gaan.

 

 

Verder zijn wij echt zeer tevreden over Zooplus. Eigenlijk alles wat we gebruiken kunnen we tegen een niet grote prijs daar online bestellen.

 

zooplus