De levensfasen van een kitten

[bing_translator]

Kittens groeien op in diverse fasen net zoals kinderen dat doen. We zijn allemaal dieren, dus dat is voor een kitten niet veel anders. Ik moet altijd lachen om de heerlijke verhalen waar de ondeugd vanaf spat. Mopperende mensen en achteraf moet je zo hard lachen. Ik lees het vaak en eigenlijk kan ik altijd maar 1 opmerking maken ‘Het zijn toch net kinderen.’ met een knipoog.

Altijd weer lopen mensen tegen dezelfde situaties aan waar we allemaal een keer tegenaan lopen. Hoe houd ik mijn kat uit de kerstboom, van het aanrecht, de tafel….dat soort dingen. Of er komt er eentje voorbij racen al spelend met een stukje wasgoed uit je wasmand, een knuffel van je kind……. Ze zijn soms erg stout, maar vaak zo ongelofelijk lief en vertederend. Het is gewoon een kwestie van goed opvoeden. 

Als fokker doe ik mijn uiterste best om hun opvoeding in goede banen te leiden zolang ze hier nog zijn. Ik doe mijn uiterste best om ze zo goed en opgevoed mogelijk aan het nieuwe personeel toe te vertrouwen en de opvoeding zal ook aansluiten bij hetgeen wat ze in hun nieuwe thuis aangeboden krijgen. Zowel op voer als andere zaken zoals bijvoorbeeld een tuigje. Als ik weet dat ze met een tuigje aan in de tuin gelaten worden, dan zal ik ze al vrij vroeg aan een tuigje laten wennen zodat dit geen complete worstel partijen hoeven te worden. Sommige dingen is een kwestie van ‘hoe vroeger je ermee begint des te beter’ en voor andere dingen kun je beter je tijd nemen en wachten. Mensen zullen hier nooit in de kou staan voor een dichte deur, want ook na vertrek uit ons huis zullen wij onze kleintjes zo goed mogelijk blijven begeleiden indien men dat wenst. Daarom dat ik nu eigenlijk ook de verschillende levensfasen even duidelijk op mijn site wil vermelden. Het kan net even een extra steuntje zijn om terug te lezen.

 

De levensfasen van de kitten

Om te zorgen dat de kittens later fijne gezelschapskatten worden is het erg belangrijk dat de kitten in de verschillende levensfasen voldoende contact met mensen heeft en ook met verschillende prikkels in aanraking is geweest. Een nestje kittens wordt om die reden dan ook het beste in huiselijke kring gehouden, zodat het verschillende zaken in huis leert kennen en waar het veel contact met de mens heeft.

Neonatale fase (week 1 en 2)
De eerste twee levensweken van de kitten wordt ook wel de neonatale of vegetatieve levensfase genoemd. In deze fase reageert de kitten niet bewust en bestaan de dagelijks bezigheden voornamelijk uit slapen en melkdrinken. Verder kunnen de kittens in deze fase hun lichaamstemperatuur nog niet zelf op peil houden en hebben ze hulp nodig bij het ontlasten en urineren. Zodoende hebben ze de lichaamswarmte en de zorg van de moeder nodig.

Voor een fokker is dit ook de meest kwetsbare fase die je met je kitten kan doormaken. Ze zijn nog zo klein dat de zorg in deze periode extra veel van je vergt. Ik gebruik een kitten cam voor de nachten of als ik even weg ben (als een soort van babyfoon idee) om ze in de gaten te houden. Zo spring levend als ze zijn het ene moment, zo kun je ze ook in een niet al te lange tijd kwijt zijn. Daarom moet ik als fokker verdomd goed opletten dat ze niet doodgedrukt worden als moeder erop ligt etc etc. Bij het minst geringste piepje wat ik hoor sta ik ernaast. Ben ik niet thuis, dan sein ik een vriendin in die een paar deurtjes verder zit om even te gaan kijken. Ze zulle nooit lang alleen zijn, maar ik zal toch ook mijn boodschappen moeten doen ooit een keer. In de meeste gevallen letten dan mijn kinderen op die oud en wijs genoeg zijn.

Inprentingsfase (week 3-8)
Wanneer de kittens 3 weken oud zijn start de inprentingsfase, de eerste socialisatiefase, waarin de kittens tot de leeftijd van 8 weken met alles moeten leren omgaan waar ze later mee in contact kunnen komen. In deze fase is het daarom belangrijk om de kitten intensief kennis te laten maken met mensen, andere huisdieren, het rijden in een auto, aaien, kammen, tandenpoetsen, stofzuiger, radio, tv, etcetera.

Mede hierom vind ik het enorm belangrijk dat mensen langs komen om hun nieuwe gezinslid te bezoeken die straks bij ze komt wonen. Dit is de ideale periode om een band op te bouwen (als begin). In deze periode doe ik alles om ze te wennen aan een gewoon normaal gezinsleven. Zo maken ze kennis met de stofzuiger bijvoorbeeld. De één blijft op afstand en vind het hele ding niet eng, maar daar heb je dan alles mee gezegd. De ander laat zich af stofzuigen met een borstel opzet stukje en gaat er even goed voor liggen. Ook al kan ik ze niet aan honden laten wennen omdat ik die niet heb, is dat eigenlijk ook nooit een probleem. Er komt er zo af en toe wel eens eentje binnen wandelen voor een paar minuten en het gaat eigenlijk wel prima. Dit is ook de periode (rond 7-8 weken meestal) dat ik bij sommigen met een tuigje begin. Alles spelender wijs. Er word niks geforceerd hier in huis tenzij het noodzakelijk moet, want daar bereik je het tegendeel mee.

Socialisatieperiode (week 9-16)
Op de leeftijd van 9 weken start de (tweede) socialisatieperiode. Deze duurt tot de leeftijd van 16 weken. In deze periode leert de kitten sociale contacten aan te gaan en leert het ook om te gaan met agressie.

Hier merk je dat ze elkaar alswel de volwassen dieren in huis echt gaan lopen uitdagen. Ook naar mij toe alswel in hun nieuwe huisje gaan ze je echt fiks uit proberen. Ik noem het zelf ook wel de ‘peuter/kleuter puberteit’ om het maar een naam te geven. In de dingen die niet wenselijk zijn moet je echt op je strepen gaan staan en deze op een goede en liefdevolle manier niet goed vinden. Doe je dat niet, dan heb je een probleem als ze volwassen zijn. Het kan er bij een kitten lief en schattig uit zijn als ze in je kerstboom hangen, maar ben je ook zo blij als hij dat later doet? Dat moet je ALTIJD als leidraad nemen. Je vind het goed nu. Vind je dat ook als die dat doet in volwassen stadium? Is je antwoord op die vraag ‘nee’, dan moet je er wat mee doen. Zo simpel is het eigenlijk. En elk kittens is qua karakter anders, dus welke aanpak het beste werkt ga ik hier uit proberen natuurlijk en ik zal zoveel mogeijk tips en adviezen mee geven, maar je zult het zelf tuis moeten doorzetten en verder uitproberen.

Elke medaille heeft z’n voors en tegens, zolang je maar geniet. Een baby krijgen die gewenst is, dat is heerlijk. Of het nou een mensenbaby of een poezenbaby is maakt niet uit. Daar moet je van genieten. Alles komt op zijn pootjes terecht!

 

 

©De schuin gedrukte teksten zijn afkomstig van Dierenarts van Kessel