FeLV (Feline Leukemia Virus)

[bing_translator]

Deze ziekte komt in Nederland minder voor dan in het buitenland, dat komt omdat men veel gedaan heeft aan het voorkomen van de ziekte, door middel van bloedonderzoek wordt nagegaan of een poes of kater besmet is, door middel van de IFT test = Immuno Fluorescentie Test. Met besmette dieren mag niet gefokt worden, besmette dieren worden apart van gezonde dieren gehouden.

Dat er een bloedonderzoek nodig is om besmette dieren op te sporen komt omdat er dragers zijn, een drager is een kat die besmet is met een micro-organisme, mogelijk het micro- organisme verspreidt, maar geen symptomen van ziekte vertoont. Zonder bloedonderzoek zouden de dragers op tentoonstellingen en in cattery”s heel gemakkelijk gezonde dieren kunnen besmetten, door speeksel, ontlasting, urine en bloed kunnen ze zo het virus overbrengen op andere katten.

Het virus veroorzaakt tumoren in het beenmerg, deze tumoren bestaan uit witte bloedcellen en nemen zoveel ruimte in dat er geen plaats meer in het beenmerg is om rode bloedcellen te maken. De tumorachtige witte bloedcellen blijven niet in het beenmerg, maar gaan ook naar het bloed. Het virus kan ook in andere organen tumoren veroorzaken, vaak zijn dit de lymfeklieren, de milt, de lever, en de darmen die aangetast worden. Er is geen afdoende behandeling bekend en het virus leidt op den duur tot de dood, veelal moet men euthanasie plegen om verder leiden van deze dieren te voorkomen.