Omschrijving van de Brits korthaar


[bing_translator]

Herkomst

De Britse korthaar is ontstaan door het fokken van geselecteerde huiskatten met Perzische katten. Aanvankelijk werd vooral de blauwe vachtkleur gefokt.
 

Karakter

De Britse korthaar staat bekend om zijn goed humeur, verdraagzaamheid en vriendelijkheid. Ze gaan goed om met soortgenoten en honden, en kunnen het goed met kinderen vinden wanneer ze goed gesocialiseerd zijn. 
 

Verzorging

De Britse korthaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Wekelijks borstelen met een varkensharen borstel. Tijdens de rui-periode de dode haren voorzichtig verwijderen met een rubberen borsteltje. de oren reinigen met een speciale oorcleaner. De nagels regelmatig bijknippen. 
 

Lichaam

De Britse korthaar is middelgroot tot groot. Ze moeten een brede borstkas en een korte, gespierde rug hebben. de poten zijn kort en recht met ronde, stevige voetjes. De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte met een afgeronde punt. 

Kop

Zeer massieve ronde kop, met volle wangen en een brede schedel,k op een korte, dikke, gespierde nek.Kleine oren, breed aan de basis en staan ver uit elkaar. Grote, ronde ogen die verschillende kleuren kunnen hebben, naargelang de vachtkleur. De brede neus is kort en recht. Stevige en goed ontwikkelde kin. 
 

Vacht

Korte, stevige vacht die dicht ingeplant is. 

Kleuren

Verschillende kleuren, doch de bekendste en geliefdste is effen blauw. Effen kleuren: Komt voor in wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac. De ogen zijn koper tot oranje kleurig behalve bij de witte Brit die blauwe ogen of odd-eyed mag zijn. Andere kleuren zijn parti-colous, tortie, tabby, zilver en colourpoints.

Bijzonderheden

Door kruising met Perzen, kan er in de genen bij paring tussen twee Britse korthaar katten soms langharige kitten voortkomen.

Fouten

1. Kaak en mondmisvormingen, staartmisvormingen en elke andere anatomische afwijking
2. Te lange, zachte, losse vacht, pluizige staart.
3. Geprononceerde stop
4. Zwakke kin
5. Geprononceerde snorhaarkussentjes

Inhouden van titels of U1 bij kittens

1. Boven- of onderbeet
2. Afwijking van botstructuur van de staart of andere lichamelijke afwijking.
3. Te lange of losse vacht (bij volwassen katten)
4. Te geprononceerde stop, vlak uiterlijk of stomp neusje.
5. Ieder ander defect vermeld in de ‘list of defects’

Hoe behoort een Brits korthaar eruit te zien

De brit behoort een medium tot groot en compact lichaam te hebben, met een gespierde borst, stevige schouders en een egale rug. Poezen zijn over het algemeen minder robuust dan katers. 
Het hoofd van de brit is rond en massief met een rond gezicht en een korte dikke nek, sterke kin, en ronde wangen. Katers hebben meestal dikkere wangen.
De poten behoren kort tot gemiddeld van lengte te zijn. De voeten behoren rond en dik te zijn.
De staart mag medium van lengte zijn en in overeenstemming met het lichaam, dikker aan de basis met een rond uiteinde. 
De oren zijn klein tot medium van grootte en behoren wijd uit elkaar te staan. Ze moeten mooi met het hoofd meeronden.
De brit behoort grote ronde wijd open ogen te hebben. Bij de meeste vachtkleuren behoort een gouden of koperen oogkleur en bij sommige kleuren is blauw, groen of hazelnoot kleur toegestaan.
De neus is medium van grootte, breed met een zachte stop als je het profiel bekijkt.
De vacht is kort, met een fijne structuur en een dikke ondervacht. De vacht mag echter niet wollig zijn en behoort iets van het lichaam af te staan. De vacht behoort geheel doorgekleurd te zijn.

 

Afgeleid van de NOKK standaard, Brits Korthaar.