Waarom kost een raskat zoveel?

[bing_translator]

Heel vaak vragen mensen zich af waarom een raskat met stamboom nou zoveel geld moet kosten in de aanschaf. Hieronder hebben we een prijzenschema gebaseerd op de huidige prijzenmarkt en btw verhoging van 21% om u een beetje een inzicht te geven over wat een fokker betalen moet om een nestje kittens te krijgen en groot te brengen. De dierenartsprijzen zijn gemiddeld. Sommige catteries zullen mogelijk goedkoper uit kunnen zijn door een cattery korting afhankelijk van hoe vaak ze langskomen en anderen mogelijk niet.

 

 

Moet er een keizersnede plaatsvinden (prijs varieert van 350 tot 800 euro) of krijgt u ziekte onder uw kittens, dan lopen de kosten uiteraard nog veel hoger op. Het gebeurd namelijk maar zelden dat een bevalling en de ontwikkeling van de kitten probleemloos uit zichzelf verloopt. Het gebeurd veelal dat één of meerdere kittens extra bij gevoerd moet te worden. Bijvoeren moet over het algemeen altijd, maar ze moeten wel zoveel gram groeien per dag. Het gebeurd ook wel eens dat de moederpoes een extra injectie nodig heeft om de placenta af te kunnen voeren die er nog niet uit gekomen is. Het komt ook regelmatig voor dat de poes überhaupt een injectie nodig heeft nog VOOR ze zwanger kan raken. Sommige poezen nemen slecht op en hebben een extra zetje nodig op een  niet schadelijke manier. Die injecties kosten ook behoorlijk wat. Het kan zijn dat de poes een echo moet ondergaan om wat voor rede dan ook. Sommige fokkers doen dat standaard om er zeker van te zijn hoeveel kittens de poes draagt. Je kunt het af wachten tot het moment suprême, maar sommige fokkers vinden dat niet prettig. 

 
Veel fokkers lopen shows met hun katten. Als een kat titels behaald is het een extra zekerheid dat de bouw en uiterlijke kenmerken goed zijn en je niet met een poes met de nodige gebreken fokt. Dat wil geen enkele goeie fokker. Voor het behalen van een titel moet je minstens 3 shows lopen. De inschrijfkosten bedragen €30,00 per kat  per show. Als je een show loopt in het buitenland, dan dient de poes ook nog ingeënt te zijn tegen Rabiës  Het brengt veel zorgen met zich mee. Je wilt als fokker goede kittens afleveren die allemaal goed terecht moeten komen. Daar moet je als fokker, maar ook als toekomstige eigenaar wel wat voor over hebben. Het is allemaal niet zo simpel en makkelijk als dat het lijkt.
 
Het voerbedrag lijkt erg hoog. Als dit alleen voor moeder en kittens zou zijn is dit ook zo. Houdt u er rekening mee dat catteries vaak meerdere dieren hebben. Deze dieren eten in perioden van kittens vaak mee. Je probeert z.v.m. moeder en kittens apart extra bij te voeren, maar dit lukt niet altijd ieder moment van de dag. Je verbruik is daardoor hoe dan ook veel hoger in perioden dat er kittens zijn die toch 3-4x daags eten nodig hebben.
 
Een gemiddeld nest bestaat uit 4 kittens. Het kunnen er meer of minder zijn. De ene keer heeft een poes een nest van 5 of 6 kittens en verloopt alles op rolletjes. In dat geval kan de fokker geld over houden mits er geen bijzonderheden zijn als o.a. een keizersnede of ziekte. Een volgende keer kan het zomaar eens gebeuren dat diezelfde poes maar 1 kitten krijgt. Dan moet de fokker flink wat geld bijleggen uit eigen zak, want de verkoopprijs blijft hetzelfde. Dat kun je compenseren met het overgebleven geld uit een eerder nest als de fokker daar een klein overschot uit heeft over gehouden. Het gebeurd weleens dat een fokker jaar na jaar nesten van maar 1 kitten krijgt. Die dingen gebeuren. Dan moet je er als fokker iedere keer op toe leggen. Ook dan kun je het weer proberen te compenseren als je een overschot houd uit een volgend nest. Hoe dan ook. Fokken kost ALTIJD geld. 
 
Verdiep uzelf altijd heel erg goed in de cattery waar u een kitten overweegt te kopen. Denk erom dat er niet alleen maar goeie mensen in de wereld zijn. Dat is voor fokkers hetzelfde. Ze zijn niet allemaal goed en diervriendelijk en niet alle fokkers testen of halen dieren die HCM positief getest zijn (die hebben/dragen dus een hartafwijking wat doorgegeven word aan de nakomelingen) uit de fok! Er zijn er genoeg die het proberen te verdoezelen en er gewoon mee doorfokken. Ben daar alert op!!!!! Bij twijfel vraag of u de testresultaten mag zien. Staat de poes en/of kater geregistreerd op HCMtest.com , dan kun je er vanuit gaan dat het goed zit.
 
Er zitten altijd broodfokkers tussen. Je probeert altijd die mensen te weren en te hinderen door broodfokken tegen te gaan via de rasvereniging, maar helemaal tegenhouden kun je het niet. Kijk daarom altijd goed uit waar u uw kitten koopt. Dat ze in huiselijke kring opgevoed worden vinden wij als cattery echt een PRE voor de sociale ontwikkeling!