Hoe gaat zo’n bevalling nou bij jullie?

 

Nou, dat is eigenlijk heeeel verschillend. Wij bepalen dat niet, maar onze dames. Het merendeel van onze dames in het verleden en nu nog verkiezen de woonkamer tussen alle anderen. Dan hop ik de katten die er niet zo goed tegen kunnen even naar de gang. Geen verdriet voor hun, want als we de tussendeur sluiten hebben ze evengoed de gang met de trap naar boven en de gehele 3de verdieping.

De meeste soortgenoten supporteren enorm. Die komen snuffelen, wassen de aanstaande mamma, gaan erbij liggen etc etc. Zodra het eerste kitten geboren word maken ze plaats. En gelukkig is onze band met onze dieren zo enorm sterk dat ze mij er echt perse bij willen hebben. Onze poezen hechten zich zo zwaar aan mij dat ze best in paniek kunnen raken als ik naar de wc moet, maar hey….dat MOET soms echt even *kuch*

Ze vinden het fijn als ik ze streel, aanmoedig, moed inspreek. Eigenlijk alles wat je bij een bevallende vrouw ook zou doen. Een bevalling is soms zwaar en duurt soms lang. Heeeeeel lang. Soms zit je hele nachten met ze op en zit er uren tussen de kleintjes, de andere keer gaat het zo moeiteloos achter elkaar.

In onze catterygroep zijn we zo open en eerlijk mogelijk naar de mensen die ons graag volgen. In die groep zitten mensen die al reeds een kitten van ons hebben, kater eigenaren, mensen die de cattery een warm hart toedragen of mensen die hopen op een kleintje van ons.

In die groep deel ik als het lukt een link van onze ip-camera zodat men de bevalling kan volgen. Dat hangt er wel vanaf op welk tijdstip en of moeders niet aan de wandel gaat. Meestal mis je het eerste kitten omdat ze dan nog overal gaan liggen. Eenmaal de eerste er is blijven ze daar. Als ze van het kitten bevallen elders leg ik die in de geboortedoos en nestelt moeder zich daarin om de rest ook daar af te maken en is het te volgen. Het nadeel is wel dat je het ook incidenteel eens fout kunt zien gaan. Daar moet je wel altijd rekening mee houden dat dit net als in de natuur altijd kan gebeuren. Daar kunnen ook wij niks aan doen.

 

223 Trevor18

Dit zijn screenshots van onze IP-camera om een aan te geven wat voor beeld je hebt.

 

Onze kraambox bestaat uit een gewone kartonnen doos. Dat hebben ze het liefst. Deze doos staat in een konijnenren voor buiten met een afmeting van 1,5 x 1,5 meter. In die ren staat eten en drinken ver van de box af voor moeder. Ik zeg bewust ver van de box af omdat je echt NIET wilt dat er een ukkie verdrinkt in de waterbak als deze uit de doos valt. De kattenbak staat er ook bij en dan is er voldoende ruimte voor de kleintjes.

                                               P1040239P1040240

Op deze foto is de kraamkooi natuurlijk niet ingericht zoals we hem normaal hebben. Het is even voor het idee.

Ik leg dekens op de grond dat MOCHTEN ze uit de doos vallen ze zacht terecht komen en niet afkoelen. Ik ben er om de 2 uur uit ’s nachts om ze te checken, dus daar liggen ze nooit lang.

Zodra zich personeel meld krijgen die vaak de inlog gegevens van de ip-camera zodat ze deze op afstand kunnen besturen en de camera kunnen draaien als deze er even niet goed voor mocht staan. IEDEREEN in onze cattery groep kan de kleintjes 24/7 volgen ook met nachtvisie zonder dat het moeder stoort. 

Uiteraard spammen we veel foto’s en filmpjes in onze kraamtijd. Dan zijn we zo trots!

Op den duur worden de kleintjes groter en willen ze uit de doos. Dan is de rand van de doos te hoog en knip ik er een de kant naar de opening weg. In het begin gaat dat met een hoop gestuntel en gedoe. Dan is hun wereldje in de ren voor even groot genoeg.

Het deurtje staat ALTIJD open zodat moeder vrij in/uit kan behalve als we niet thuis zijn of voor de nacht. Wij houden helemaal niet van opsluiten. De kleintjes zien hun moeder natuurlijk continu in/uit gaan via dat deurtje en hun interesse word groter en groter naarmate ze ouder worden.

10402837_1496986553866356_5220171455184146695_n

Ze zien hier niet alleen mams in en uit  hun geboortekooi gaan. Er liggen dikwijls anderen bij naast de kraamdoos voor de gezelligheid of gewoon omdat dit lekker ligt. Zeker als moeder even het nest verlaat is er hier altijd wel iemand die op de kleintjes let totdat mams terug komt. Dat gaat zonder problemen heel natuurlijk.

 

Zodra de kittens zich eenmaal over de rand van de kittenkooi heen weten te helpen zijn ze eigenlijk ‘los’ zoals wij dat zeggen. Wij houden ze niet middels schotten op een bepaalde plek. De tussendeuren zijn wel dicht omdat wij een open trap hebben wat veeeeel te gevaarlijk is, maar in principe zijn ze dan vrij om te gaan en te staan waar ze willen in alle veiligheid. Er is iemand die op ze let natuurlijk en alles is weg gewerkt wat een gevaar kan zijn. En dan kan de grote ontdekkingsreis beginnen.

10601254_1487321914845848_1193807149_n

In die periode zie je de kitten zich razend snel ontwikkelen in hun motoriek en groeien ze zo hard. Ze gaan ook de grote katten in huis uitdagen tot een stoei partij. Meestal is Weasley degene die dat met ze aangaat. Zie je het voor je zo’n kleine donder tegenover zo’n grote kat denkend dat ze ‘het wel even kunnen winnen’? En die goedzak van onze Weasley laat zich vaak spontaan op zijn zij vallen en geeft zich over aan zo’n kleintje die dan heel trots weg parradeert met een ‘zo, dat heb ik even geflikt’ houding. Dat is goed voor de lachstuipen en je blaas 😉 

Schoenen dragen in die periode in huis is tent strengste verboden. Wij verzoeken ook onze bezoekers hun schoenen bij de voordeur uit te doen om 2 redenen. Uit veiligheid en voor de hygiene. Er word in die periode meermaals per dag gedweild. Als we dweilen met Dettol gaan de kittens even in de kittenkooi terug totdat we nagedweild hebben met groene zeep omdat dit een giftig middel is. De overige keren dweilen we met groene zeep. Dat geeft soms een heel mooi Bambi effect bij de kleintjes. Ze vinden het werkelijk geweldig om over de vloer slide spelletjes te spelen als deze nat is en hebben dan de grootste lol.

12803048_1576580009329268_701924339716298628_n

Helaas voor hun toekomstige personeel zullen deze het vanaf dat moment moeten doen met de foto’s en de filmpjes die we delen. Het is bijna ondoenelijk om een IP-camera zo neer te zetten dat de kleintjes te volgen zijn door de hele woonverdieping. Ook omwille onze privacy vinden wij dat niet prettig. Ik wil ook in mijn blote kont door het huis heen kunnen rennen 😉 Maar we delen heel veel en we staan er open voor om te facetimen of anderzijds te cammen me de ukkies als de tijd het toelaat.

En dan word het tijd om uit te vliegen onze kleine donders. Een dubbel gevoel voor ons. Je bent blij en verdrietig te gelijk. Blij dat je weet dat je een fantastisch nieuw thuis hebt voor je kleine uk. Verdrietig omdat je ze moet gaan missen en het stiller en stiller word in huis. Toch is ook dit iets wat erbij hoort. Volledig gevacineerd en ontwormd is het een keer tijd om te gaan en dan wensen wij u en onze uk veel plezier met elkaar.

Wij geven los van de kittenpakketten die wij gratis krijgen iets mee van onszelf. Eten wat ze gewend zijn van hier voor zeker 2 weken mee door te komen. Wij kiezen hiervoor om u de kans te geven dit te mengen met wat u wilt gaan geven voor de toekomst. 

 

 

Veel plezier met uw uk en zorg er goed voor alstublieft zoals wij dat ook al die tijd hebben gedaan.