Vroegcastratie

[bing_translator]

Helaas gaat de wet in België veranderen m.i.v. september 2014. Vanaf dan moeten alle kittens die het nest verlaten gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Het is een wet bedoeld om overpopulatie tegen te gaan, maar dat kan de fok voor een aantal wel gaan nekken. Of dit werkelijk zo negatief gaat verlopen als waar velen nu bang voor zijn zullen we moeten afwachten.

De eerste ervaringen zijn nu een dikke jaar later nadat de wet is ingegaan al duidelijk. Voor de catteries waarmee ik in contact ben gaat het inderdaad niet over rozen. Ongeveer 2 op de 7 kittens vertonen problemen die los staan van het artikel hieronder. Dan heb ik het nu over één of meerdere balletjes die bij een katertje nog niet ingedaald zijn (cryptorch) waardoor het een fikse en kostbare operatie moet gaan worden wat voor het kitten natuurlijk het eerst erg is (maar ook voor de fokker die een extra financiele last moet dragen), kittens die last hebben (poesjes heb ik het nu over) van de inwendige hechtingen tot op het krijsen af, gigantische wonden omdat alles nog zo klein is en sommige dierenartsen nou eenmaal kolenschoppen van handen hebben, buikvlies wat scheurt waardoor je een ‘breuk’ hebt en het kitten ziek word, koorts krijgt en opnieuw open moet om alles te herstellen. Als je kitten dit overkomt, dan is er een relatief grote kans dat ze daar levenslang een trauma aan over houden. Ze zitten immers nog in de ‘socialisatie’ fase die duurt tot ongeveer de 16de week. De één is daar sneller uit als de ander met die fase. In een korte tijd word er te veel van een kitten verlangd, waardoor wegens een verlaagd imuun-systeem dergelijke problemen de kop op kunnen duiken. Een fokker kan kittens verliezen aan FIP wegens te veel stress of wegens bijkomende infecties en voor onnoemelijke kosten komen te staan die niet meer te overbruggen zijn voor velen. Het is verschrikkelijk. Heel veel fokkers die volgens de wet wel MOETEN vroegcastreren in Belgie zeggen ook ‘ik doe het niet meer’ door alle negatieve ervaringen die ze meemaken. Dus helaas…..ik wou dat ik er positiever over kon zijn nu een jaar later, maar nee. En laat ik echt met klem schrijven dat dit enkel de berichten zijn van de collega fokkers in Belgie waarmee ik in nauw contact sta. Er zullen er heust bij zijn die niks anders kunnen spreken als goed, maar dan vraag ik me af wat die anders doen.

Ook in Nederland zijn er veel catteries die de katertjes laten castreren nog voordat ze het nest verlaten. De rede hiervoor kan voor een liefhebbend kittenkoper niet veel uitmaken. Voor fokkers onderling is het uitgangspunt zodat er met dit katertje voor de 100% niet gefokt meer kan worden. Veel fokkers willen dat niet en zijn bang dat een katertje bij een broodfokker terecht komt. Zelfs hier zijn er daar zoveel van en die diertjes leven echt in trieste en misselijkmakende omstandigheden. Er is geen enkele goede fokker die dat voor zijn/haar dier wenst. Om dat te voorkomen castreren ze een katertje al op jonge leeftijd, want een dier dat geholpen is, die is voor een broodfokker totaal niet interessant meer.

Wij werken NIET met vroegcastratie. Je zou jezelf kunnen afvragen als je het bovengaande leest ´waarom niet´, maar daarvoor wil ik graag het volgende artikel toevoegen. Dit artikel kom uit de 1ste jaargang van 2013 en is met toestemming van Felikat magazine geplaatst. Dit artikel weerlegt alle voor- en nadelen die een vroegcastratie teweeg brengen en wellicht ons uitgangspunt waarom wij daar niet voor kiezen.
 

vroegcastratie blad 1-1000
vroegcastratie blad 2-1000

Ik heb zelf enkele jaren als dierenartsassistente gewerkt en kerngezonde dieren voor mijn neus op de operatietafel zien overlijden t.g.v. de narcose die voor mens en dier toch ook nadelen heeft. Los daarvan heeft een onvolgroeid dier op 13 weken nog niet de mogelijkheid om alle afvalstoffen van een narcose af te voeren. Die blijven dus in het lichaampje zitten.

Er zijn zoveel redenen om NIET voor een vroegcastratie te gaan die m.b.t. het welzijn van het kitten zwaarder wegen als om het wel te doen. Als cattery vertrouw ik liever op mijn mensenkennis dat ik niet met een broodfokker te maken heb.

Mocht u in België wonen, dan zijn daar natuurlijk ondanks deze nieuwe wetgeving toch hele goede catteries te vinden.


cattery My Happiness – provincie Oost Vlaanderen
cattery Van den Oudenbos – provincie Vlaams Brabant
cattery Parel – Tielt – West Vlaanderen

Klik hier voor meer informatie omtrent de wetgeving hierover in België.